Polędwica faszerowana jabłkiem, żurawiną i orzechami

To danie idealne zarówno na wyjątkową kolację, jak i codzienny obiad. Wbrew pozorom bardzo prosto i szybko można przygotować soczystą polędwiczkę.

45 min czas przygotowania
>4 liczba porcji
W tym tygodniu polecamy
Promocje na kartę

Orzechy siekamy drobno, jabłko obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Żurawinę zalewamy gorącą wodą i namaczamy przez ok. 10 minut, następnie odsączamy. Wszystkie trzy składniki dobrze ze sobą mieszamy.

 

Umytą i osuszoną polędwiczkę rozcinamy wzdłuż i rozbijamy tłuczkiem. Z obu stron posypujemy solą i pieprzem.

 

Następnie na środek rozbitej polędwiczki nakładamy farsz i zwijamy jak roladę. Dla pewności spinamy ją wykałaczkami, wierzch posypujemy posiekanym rozmarynem. Podsmażamy na rozgrzanej patelni przez dwie minuty z każdej strony.

 

Zarumieniona polędwiczkę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. dwudziestu minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy mięso na dziesięć minut.

 

Podajemy krojoną na plastry, najlepiej w towarzystwie kaszy.  

Autor przepisu
Autor przepisu: Dominik Mięsny

Twój Sklep Mięsny

Opinie (1 głos)

5 / 5

Chcesz podzielić się z nam swoim przepisem? Wyślij go nam na: przepisy@dominik-miesny.pl

Składniki:

polędwica wieprzowa – 450-500 g

jabłko

pół szklanki żurawiny

dwie garście orzechów (najlepiej pecan lub włoskich)

1 gałązka rozmarynu

sól, pieprz

1-2 łyżki masła klarowanego


Oszczędzaj z Dominikiem

Dzięki naszej karcie będziesz płacił mniej za codzienne zakupy! Z Kartą Stałego Klienta możesz kupować taniej wysokiej jakości mięso i wędliny.

Zarejestruj kartę

Znajdź najbliższy sklep

Nasze sklepy znajdują się w kilku miejscowościach min. w Gdyni, Rumi, Redzie i Wejherowie. Sprawdź, czy w Twoim sąsiedztwie jest już Dominik Mięsny.

Znajdź najbliższy sklep

Strona korzysta z plików cookies w celu zapewnienia realizacji usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce...