Tradycyjny pasztet

W wielu domach pasztet przyrządza się na Wielkanoc i w każdym domu przepis na pewno jest inny, od lat udoskonalany przez babcie i mamy. Nie zmienia to jednak faktu, że często pasztet najszybciej znika ze świątecznego stołu.

240 min czas przygotowania
>8 liczba porcji
W tym tygodniu polecamy
Promocje na kartę

Wątróbkę myjemy, zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka godzin.

 

Mięso myjemy i kroimy na kawałki. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (aby było przykryte). Wrzucamy liście laurowe, ziele anielskie i pieprz. Gotujemy pod przykryciem 1-2 godziny.

 

Warzywa obieramy (marchewki, pietruszkę, selera oraz 1 cebulę), myjemy i wrzucamy do mięsa. Gotujemy jeszcze ok. godziny, do momentu aż mięso będzie bardzo miękkie. Następnie studzimy.

 

Bułkę moczymy w misce, a wątróbkę podsmażamy na rozgrzanym oleju oraz cebuli.

 

Gdy mięso wystygnie, mielimy trzy razy przez maszynkę razem z bułką, ugotowanymi warzywami i przyprawami.

 

Masę doprawiamy gałką muszkatołową, zielem angielskim, pieprzem i solą. Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.

 

Formy na pasztet posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Masę przełożyć do formy do ⅔ wysokości.

 

Pieczemy w 170°C przez ok. 1,5 godziny.

Autor przepisu
Autor przepisu: Dominik Mięsny

Twój Sklep Mięsny

Opinie (1 głos)

5 / 5

Chcesz podzielić się z nam swoim przepisem? Wyślij go nam na: przepisy@dominik-miesny.pl

Składniki:

500 g wołowiny

500 g wieprzowiny

500 g mięsa kurczaka lub indyka

400 g surowego boczku

200 g wątróbki drobiowej

0,5 szklanki mleka

4-5 jajek

3 marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

3 cebule

2 liście laurowe

6 kulek ziela angielskiego

6 ziaren czarnego pieprzu

1 bułka

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

sól


Oszczędzaj z Dominikiem

Dzięki naszej karcie będziesz płacił mniej za codzienne zakupy! Z Kartą Stałego Klienta możesz kupować taniej wysokiej jakości mięso i wędliny.

Zarejestruj kartę

Znajdź najbliższy sklep

Nasze sklepy znajdują się w kilku miejscowościach min. w Gdyni, Rumi, Redzie i Wejherowie. Sprawdź, czy w Twoim sąsiedztwie jest już Dominik Mięsny.

Znajdź najbliższy sklep

Strona korzysta z plików cookies w celu zapewnienia realizacji usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce...