- Strona główna
- Przepisy
- Bigos myśliwski
Czas na prawdziwą ucztę! Rozgrzewający bigos to idealny, bardzo treściwy obiad na jesień czy zimę. To niezwykle popularne danie najlepiej smakuje następnego dnia, podane ze świeżym pieczywem.
.jpg)
Kapustę odciskamy z nadmiaru kwasu, a następnie zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Grzyby moczymy przez godzinę w wodzie, a następnie gotujemy.
Mięso kroimy w kostkę i smażymy. Po chwili dodajemy pokrojoną cebulę, kostki mięsne i jałowiec. Podlewamy szklanką wody i dusimy do miękkości.
Do kapusty dodajemy usmażone już mięso, dwie łyżki koncentratu oraz pokrojone śliwki. Doprawiamy majerankiem oraz pieprzem.
Kminek zaparzamy wrzącą wodą i przecedzamy do bigosu. Ziarenka wyrzucamy.
Ugotowane grzyby kroimy i dodajemy do całości.
Na końcu dodajemy kiełbasę i dusimy całość do miękkości. Doprawiamy wedle uznania.
Autor przepisu

Dominik Mięsny
Twój Sklep Mięsny
Opinie (1 głos)
5 / 5
Chcesz podzielić się z nam swoim przepisem? Wyślij go nam na: przepisy@dominik-miesny.pl
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
450
span style="color:rgb(0, 0, 0)"> g kiełbasy
/span>
1 kg kapusty kiszonej
50 g suszonych grzybów
2 cebule
10 suszonych śliwek
3 jałowce
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 kostki mięsne
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka majeranku
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
.png?4.1.0)
Oszczędzaj z Dominikiem
Dzięki naszej karcie będziesz płacił mniej za codzienne zakupy! Z Kartą Stałego Klienta możesz kupować taniej wysokiej jakości mięso i wędliny.
.png?4.1.0)
Znajdź najbliższy sklep
Nasze sklepy znajdują się w kilku miejscowościach min. w Gdyni, Rumi, Redzie i Wejherowie. Sprawdź, czy w Twoim sąsiedztwie jest już Dominik Mięsny.