- Strona główna
- Przepisy
- Szaszłyki drobiowe z warz...
Szybkie w przygotowaniu, smaczne, zdrowe. Nadają się zarówno na rodzinny obiad, jak i na spotkanie z przyjaciółmi przy grillu.
W tym tygodniu polecamy
Promocje na kartę
Przygotowanie szaszłyków drobiowych:
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na niewielkie kawałeczki (ok. 1,5 x 1,5 cm). Następnie pokrojone mięso wkładamy do marynaty i odstawiamy do lodówki na około godzinę.
W tym czasie pozostałe składniki kroimy na podobnej wielkości kawałki co wcześniej mięso, dodajemy soli i pieprzu.
Po godzinie wyciągamy mięso z lodówki i zabieramy się do komponowania szaszłyków. Nabijamy na patyczki naprzemiennie mięso i warzywa.
Gotowe szaszłyki smażymy przez około 15 minut na patelni lub grillujemy. Możemy je również po wstępnym obsamżeniu włożyć na ok. 10 minut do piekarnika. Warto wówczas owinąć szaszłyki folią aluminiową, aby mięso za bardzo nie wyschło.
Autor przepisu
Dominik Mięsny
Twój Sklep Mięsny
Opinie (1 głos)
5 / 5
Chcesz podzielić się z nam swoim przepisem? Wyślij go nam na: przepisy@dominik-miesny.pl
Składniki na szaszłyki drobiowe:
pierś z kurczaka (podwójna)
2 cebule
1 papryka (lub dwie połówki w różnych kolorach)
1 cukinia
marynata (można skomponować własną na bazie oliwy i mieszanki ulubionych ziół lub kupić gotową mieszankę - tylko do rozrobienia w naszym sklepie)
sól, pieprz
olej do smażenia
Uwaga! Potrzebne są również patyczki do szaszłyków.
Oszczędzaj z Dominikiem
Dzięki naszej karcie będziesz płacił mniej za codzienne zakupy! Z Kartą Stałego Klienta możesz kupować taniej wysokiej jakości mięso i wędliny.
Znajdź najbliższy sklep
Nasze sklepy znajdują się w kilku miejscowościach min. w Gdyni, Rumi, Redzie i Wejherowie. Sprawdź, czy w Twoim sąsiedztwie jest już Dominik Mięsny.