- Strona główna
- Przepisy
- Klasyczne kotlety mielone
Danie, które pamiętamy z niedzielnych obiadów w rodzinnym domu. W połączeniu z ziemniakami i buraczkami tworzą jeden z klasycznych polskich zestawów obiadowych.
W tym tygodniu polecamy
Promocje na kartę
Przygotowanie:
Bułkę namaczamy w wodzie. Obieramy cebulę a następnie kroimy ją w drobną kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż się zeszkli. Odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie do dużej miski wkładamy mięso, bułkę, cebulę, jajko i przyprawy. Wszystko dokładnie wyrabiamy, po czym z powstałej masy (musi być jednolita) formujemy kotlety.
Uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Kotlety mielone najlepiej smakują z ziemniakami i surówką, ale można je też jeść na zimno np. z pieczywem.
Autor przepisu
Dominik Mięsny
Twój Sklep Mięsny
Opinie (1 głos)
5 / 5
Chcesz podzielić się z nam swoim przepisem? Wyślij go nam na: przepisy@dominik-miesny.pl
Składniki na klasyczne kotlety mielone:
500 g mięsa mielonego, najlepiej wieprzowego np. z łopatki
1 cebula
1 bułka kajzerka (sucha)
1 jajko
sól
pieprz
bułka tarta (od obtoczenia kotletów)
w zależności od preferencji olej, smalec lub olej kokosowy do smażenia
Oszczędzaj z Dominikiem
Dzięki naszej karcie będziesz płacił mniej za codzienne zakupy! Z Kartą Stałego Klienta możesz kupować taniej wysokiej jakości mięso i wędliny.
Znajdź najbliższy sklep
Nasze sklepy znajdują się w kilku miejscowościach min. w Gdyni, Rumi, Redzie i Wejherowie. Sprawdź, czy w Twoim sąsiedztwie jest już Dominik Mięsny.