- Strona główna
- Przepisy
- Tradycyjne flaki wołowe
Jedni je uwielbiają, drudzy niekoniecznie. Dobrze przyrządzone i przyprawione flaki potrafią być jednak popisowym daniem wielu spotkań rodzinnych czy w gronie znajomych.
W tym tygodniu polecamy
Promocje na kartę
Flaki, aby były miękkie wymagają dość długiego gotowania. Najpierw je płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 25 minut. Następnie czynność powtarzamy, ale flaki tym razem gotujemy około 2 godzin.
Po tym czasie znowu je płuczemy i wkładamy do czystego garnka. Zalewamy rosołem, przyprawiamy pieprzem, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim i gotujemy przez 30 minut.
Marchewkę i selera obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do flaków. Całość solimy i gotujemy kolejne 25 minut.
W tym czasie obieramy, siekamy i przesmażamy na oleju cebulę. Dodajemy do niej mąkę i następnie zalewamy wywarem, dokładnie mieszamy i przelewamy do garnka z flakami.
Na koniec doprawiamy pozostałymi przyprawami: papryką, majerankiem, imbirem oraz gałką muszkatołową. Całość mieszamy i jeszcze przez chwilę gotujemy.
Autor przepisu
Dominik Mięsny
Twój Sklep Mięsny
Opinie (1 głos)
5 / 5
Chcesz podzielić się z nam swoim przepisem? Wyślij go nam na: przepisy@dominik-miesny.pl
Składniki:
1 kg flaków wołowych
1,5 l bulionu rosołowego
łyżka mąki
łyżka oleju
łyżka majeranku
sól
3 marchewki
kawałek selera
cebula
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
9 ziarenek czarnego pieprzu
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki imbiru
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki
Oszczędzaj z Dominikiem
Dzięki naszej karcie będziesz płacił mniej za codzienne zakupy! Z Kartą Stałego Klienta możesz kupować taniej wysokiej jakości mięso i wędliny.
Znajdź najbliższy sklep
Nasze sklepy znajdują się w kilku miejscowościach min. w Gdyni, Rumi, Redzie i Wejherowie. Sprawdź, czy w Twoim sąsiedztwie jest już Dominik Mięsny.