Kotlet schabowy

To smak i zapach prawdziwej polskiej kuchni, domowych obiadów u babci i mamy. Kotlet schabowy najlepiej smakuje w towarzystwie ziemniaków oraz ogórków kwaszonych czy warzywnej surówki.

60 min czas przygotowania
>4 liczba porcji
W tym tygodniu polecamy
Promocje na kartę

Schab kroimy na 4 plastry i dokładnie roztłukujemy na cieniutkie filety.

 

Filety moczymy w mleku z dodatkiem soli i pieprzu przez ok. 2 godziny lub dłużej (można też zostawić do namoczenia na noc).

 

Wyjmujemy filety z mleka i suszymy na papierowym ręczniku. Doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej.

 

Na patelni rozgrzewamy klarowane masło (ok. 1/2 cm warstwa) lub smalec. Smażymy partiami po 2 kotlety, na większym ogniu, po 2 minuty z każdej strony. Następnie zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze po ok. 3 minuty z każdej strony.

 

Usmażone schabowe odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy z ulubionymi dodatkami.  

Autor przepisu
Autor przepisu: Dominik Mięsny

Twój Sklep Mięsny

Opinie (1 głos)

5 / 5

Chcesz podzielić się z nam swoim przepisem? Wyślij go nam na: przepisy@dominik-miesny.pl

Składniki:

600 g schabu bez kości

2 łyżki mąki

2 jajka,

5 łyżek bułki tartej

6 łyżek masła klarowanego lub smalcu

sól i pieprz

mleko


Oszczędzaj z Dominikiem

Dzięki naszej karcie będziesz płacił mniej za codzienne zakupy! Z Kartą Stałego Klienta możesz kupować taniej wysokiej jakości mięso i wędliny.

Zarejestruj kartę

Znajdź najbliższy sklep

Nasze sklepy znajdują się w kilku miejscowościach min. w Gdyni, Rumi, Redzie i Wejherowie. Sprawdź, czy w Twoim sąsiedztwie jest już Dominik Mięsny.

Znajdź najbliższy sklep

Strona korzysta z plików cookies w celu zapewnienia realizacji usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce...