Chrupiący kurczak

Aby kurczak był soczysty i aromatyczny a skórka bardzo chrupiąca polecamy natrzeć go ziołową pastą na bazie masła.

60 min czas przygotowania
>6 liczba porcji
W tym tygodniu polecamy
Promocje na kartę

Kurczaka płuczemy i osuszamy. Przygotowujemy pastę – masło (najlepiej wcześniej trzymane w temperaturze pokojowej, aby było miękkie) wkładamy do miski i dodajemy wszystkie przyprawy (rozmaryn i tymianek drobno kroimy). Całość dokładnie mieszamy, tworząc jednolitą pastę.

 

Następnie nacieramy kurczaka zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz. Wstawiamy kurczaka do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. godzinę. Najlepiej piec mięso na specjalnie brytfannie z kratką – zagwarantuje to idealne wypieczenie.

 

Przyprawy, w zależności od indywidualnych preferencji, można dowolnie zmieniać i mieszać.  

Autor przepisu
Autor przepisu: Dominik Mięsny

Twój Sklep Mięsny

Opinie (1 głos)

5 / 5

Chcesz podzielić się z nam swoim przepisem? Wyślij go nam na: przepisy@dominik-miesny.pl

Składniki:

kurczak

kostka masła

łyżka soli morskiej

2 łyżeczki pieprzu

2 łyżeczki suszonego czosnku

łyżka papryki (może być wędzona)

łyżka mielonej kolendry

kilka gałązek rozmarynu i tymianku

 


Oszczędzaj z Dominikiem

Dzięki naszej karcie będziesz płacił mniej za codzienne zakupy! Z Kartą Stałego Klienta możesz kupować taniej wysokiej jakości mięso i wędliny.

Zarejestruj kartę

Znajdź najbliższy sklep

Nasze sklepy znajdują się w kilku miejscowościach min. w Gdyni, Rumi, Redzie i Wejherowie. Sprawdź, czy w Twoim sąsiedztwie jest już Dominik Mięsny.

Znajdź najbliższy sklep

Strona korzysta z plików cookies w celu zapewnienia realizacji usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce...