- Strona główna
- Przepisy
- Schab z żurawiną
Schab z żurawiną wbrew pozorom jest bardzo prosty w wykonaniu. Możesz go podać w całości jako mięso obiadowe lub pokroić na plastry i dodatkowo polać sosem żurawinowym.
.jpg)
W tym tygodniu polecamy
Promocje na kartę
Mięso myjemy i oszuszamy. Następnie długim nożem robimy przecięcie, po środku, przez całą długość mięsa.
Otwór w mięsie wypełniamy żurawiną.
Z zewnątrz mięso smarujemy oliwą, solą, pieprzem i sprasowanym czosnkiem.
Resztę żurawiny drobno siekamy, a następnie mieszamy z majerankiem i obtaczamy mięso.
Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc.
Następnego dnia wyjmujemy mięso z lodówki, a piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.
Schab wkładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1,5h.
Autor przepisu

Dominik Mięsny
Twój Sklep Mięsny
Opinie (1 głos)
5 / 5
Chcesz podzielić się z nam swoim przepisem? Wyślij go nam na: przepisy@dominik-miesny.pl
Składniki:
1,5 kg schabu
pół opakowania suszonej żurawiny
2 ząbki czosnku
majeranek
oliwa
pieprz
sół
.png?4.1.0)
Oszczędzaj z Dominikiem
Dzięki naszej karcie będziesz płacił mniej za codzienne zakupy! Z Kartą Stałego Klienta możesz kupować taniej wysokiej jakości mięso i wędliny.
.png?4.1.0)
Znajdź najbliższy sklep
Nasze sklepy znajdują się w kilku miejscowościach min. w Gdyni, Rumi, Redzie i Wejherowie. Sprawdź, czy w Twoim sąsiedztwie jest już Dominik Mięsny.