Schab z żurawiną

Schab z żurawiną wbrew pozorom jest bardzo prosty w wykonaniu. Możesz go podać w całości jako mięso obiadowe lub pokroić na plastry i dodatkowo polać sosem żurawinowym.

120 min czas przygotowania
>4 liczba porcji
W tym tygodniu polecamy
Promocje na kartę

Mięso myjemy i oszuszamy. Następnie długim nożem robimy przecięcie, po środku, przez całą długość mięsa. 

 

Otwór w mięsie wypełniamy żurawiną. 

 

Z zewnątrz mięso smarujemy oliwą, solą, pieprzem i sprasowanym czosnkiem. 

 

Resztę żurawiny drobno siekamy, a następnie mieszamy z majerankiem i obtaczamy mięso. 

 

Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc. 

 

Następnego dnia wyjmujemy mięso z lodówki, a piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. 

 

Schab wkładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy do naczynia żaroodpornego. 

 

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1,5h. 

 

 

 

 

 

Autor przepisu
Autor przepisu: Dominik Mięsny

Twój Sklep Mięsny

Opinie (1 głos)

5 / 5

Chcesz podzielić się z nam swoim przepisem? Wyślij go nam na: przepisy@dominik-miesny.pl

Składniki:

1,5 kg schabu

pół opakowania suszonej żurawiny

2 ząbki czosnku

majeranek

oliwa

pieprz

sół


Oszczędzaj z Dominikiem

Dzięki naszej karcie będziesz płacił mniej za codzienne zakupy! Z Kartą Stałego Klienta możesz kupować taniej wysokiej jakości mięso i wędliny.

Zarejestruj kartę

Znajdź najbliższy sklep

Nasze sklepy znajdują się w kilku miejscowościach min. w Gdyni, Rumi, Redzie i Wejherowie. Sprawdź, czy w Twoim sąsiedztwie jest już Dominik Mięsny.

Znajdź najbliższy sklep

Strona korzysta z plików cookies w celu zapewnienia realizacji usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce...