- Strona główna
- Przepisy
- Wiosenny pasztet z kurcza...
Pasztet to idealna propozycja na wiosenne śniadanie, weekendowy piknik czy wieczorne spotkanie w gronie znajomych. Najlepiej będzie smakował w towarzystwie świeżych warzyw.
W tym tygodniu polecamy
Promocje na kartę
Mięso z kurczaka drobno kroimy, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Pdobnie kroimy boczek, podsmażamy i dodajemy do kurczaka.
Selera oraz cebulę kroimy na kawałki, podsmażamy na połowie masła i łyżce oleju. Następnie wszystko podlewamy wodą i dusimy w garnku do miękkości.
Mięso i selera wyjmujemy, aby ostygło. Wywar zachowujemy, przyda się na później.
Mięso, selera i bułkę mielimy - w razie potrzeby dolewamy wywaru, aby masa nie była zbyt gęsta.
Resztę masła roztapiamy i dolewamy do masy mięsnej. Wbijamy jajka, wlewamy koniak, dodajemy wszystkie przyprawy i wyrabiamy.
Formę natłuszczamy, posypujemy bułką tartą i przekładamy masę - formę przykrywamy folią aluminiową.
Piekranki rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 1,5 godzin. Na 10 min przed końcem pieczenia zdejmujemy folię.
Autor przepisu
Dominik Mięsny
Twój Sklep Mięsny
Opinie (1 głos)
5 / 5
Chcesz podzielić się z nam swoim przepisem? Wyślij go nam na: przepisy@dominik-miesny.pl
Składniki:
350 g udek z kurczaka (bez kości)
200 g surowego boczku
150 g masła
3 jajka
bułka
duża cebula
200 g korzenia selera
12 liści laurowych
2 łyżki oleju
sól,pieprz
gałka muszkatołowa
szczypta przyprawy do piernika
50 ml koniaku
Oszczędzaj z Dominikiem
Dzięki naszej karcie będziesz płacił mniej za codzienne zakupy! Z Kartą Stałego Klienta możesz kupować taniej wysokiej jakości mięso i wędliny.
Znajdź najbliższy sklep
Nasze sklepy znajdują się w kilku miejscowościach min. w Gdyni, Rumi, Redzie i Wejherowie. Sprawdź, czy w Twoim sąsiedztwie jest już Dominik Mięsny.